reklama@azetmedia.cz
Středa, 8 května, 2024
Rady a tipy

Co všechno čeká neplatiče nájemného? Vyhazov z bytu i úroky

podpis nájmu

Warning: Undefined array key "a" in /www/doc/www.azetlife.cz/www/wp-content/plugins/podclankova-inzerce/gateway.php on line 2

Základní povinností, která vyplývá z nájemní smlouvy, je platba nájemného spolu s náklady na služby. Pokud z jakéhokoli důvodu nájemné nezaplatíte včas, hrozí vám nejen úroky a poplatek z prodlení, ale v krajním případě i výpověď nájemní smlouvy. V životě každého se vyskytnou situace, kdy můžete mít s platbou nájemného problém. Přesto byste vždy měli o tomto stavu majitele bytu informovat a situaci řešit zavčas.

Podle zákona se nájemné platí měsíc předem, a to nejpozději do pátého dne v měsíci. Pokud máte ve smlouvě jiný termín, má přednost ten, na kterém jste se podle ní dohodli s majitelem bytu. Počítejte s tím, že nájemné musí být v den splatnosti připsané na účtu majitele bytu, jinak vám hrozí sankce. Pokud platíte bezhotovostně, neznamená to tedy, že v den splatnosti teprve odešlete příkaz k úhradě. Většina českých bank totiž zatím připisuje platby až následující pracovní den.

Tip: Přečtěte si, které banky přijímají a odesílají okamžité platby, které jsou připsány na účet během několika sekund.

Úroky z prodlení naskakují hned další den

Nestihnete-li zaplatit nájemné včas, stává se z vás dlužník v prodlení svých povinností. Pronajímatel tak má právo účtovat vám úroky z prodlení. Ty jsou většinou jasně stanovené ve smlouvě. Pokud ne, může podle zákona požadovat pronajímatel určitou výši, většinou jde o částku pod 10 % z ceny nájemného.

Mimo úrok z prodlení vám hrozí i poplatek za samotné opoždění, pokud nezaplatíte i náklady na služby spojené s užíváním bytu, jako je elektřina a voda ani do pěti dnů po jejich splatnosti. Poplatek je podle zákona jedno promile z dlužné částky za každý den prodlení, nejméně je to deset korun za každý započatý měsíc, kdy jste v prodlevě.

nájemné

Nejhorší varianta je okamžitá výpověď z bytu

Pokud nebudete platit nájem dlouhodobě, má majitel bytu právo vám udělit výpověď, a to bez výpovědní doby. Může se tedy stát, že skončíte takzvaně ze dne na den bez domova. Okamžitá výpověď ale přichází na řadu až ve zvlášť závažných případech a nebývá příliš častá. Přesto se této možnosti zkuste za každou cenu vyvarovat.

Pokud jste nájemce nového bytu, dost často nedostáváte smlouvu na dobu neurčitou. Majitelé se tak chrání právě proti neplatičům. Plňte proto poctivě všechny náležitosti smlouvy tak, aby neměl majitel bytu námitky proti jejímu případnému prodloužení, a vy jste si nemuseli hledat za rok nové bydlení znovu. Například nových developerských projektů a bytů v Praze není zdaleka tolik, jako lidí, kteří bydlení hledají.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Top Reviews

Video Widget

gallery