reklama@azetmedia.cz
Čtvrtek, 25 dubna, 2024
Rady a tipy

Klasika vede: nejlepší sauna je ze dřeva

sauna

Warning: Undefined array key "a" in /www/doc/www.azetlife.cz/www/wp-content/plugins/podclankova-inzerce/gateway.php on line 2

Moderní sauny mohou mít stěny ze speciálního skla, z kamene, ze solných kvádrů, ale to správné mikroklima a vůni dá sauně jen dřevo. Jak se ale orientovat v nabídce severských a exotických dřevin a proč se smrkové dřevo nehodí na saunové lavice a opěrky?

Dřevo voní a poskytuje sauně požadované vlastnosti

Do naší saunové poradny poměrně často přicházejí dotazy typu, jaký materiál na finskou saunu a proč upřednostnit dřevo před sklem nebo kamenem.

Je to jednoduché: pouze dřevo dokáže absorbovat velké změny teploty a velmi vysokou vlhkost ve finské sauně. Jeho vlastnosti jsou nenahraditelné. Pokud byste měli saunu celou ze skla nebo z kamene či keramiky, nebudete se v ní během saunování cítit dobře.

Když se vám však v sauně líbí prosklená čelní stěna nebo zadní stěna z kamene, rozhodně si ji pořiďte. Podstatné je, aby byly alespoň dvě celé stěny sauny ze dřeva.

Vybíráte-li materiál na infrasaunu, řiďte se podobnými pravidly jako u finské sauny. Na druhou stranu, v infrakabině panují jiné tepelné podmínky, takže tam lze pracovat i s takovým designérským výstřelkem, jako je celoskleněná infrasauna, která má dřevěnou jen zadní stěnu.

Které dřevo vybrat do sauny

Vyhněte se evropským jehličnanům nebo dokonce listnatým stromům. Jejich dřevo není pro stavbu sauny ani infrasauny vhodné. Důvěřujte tradici a použijte skandinávské dřevo, dřevo ze Sibiře nebo exotické dřeviny – mají vyšší hustotu letokruhů, jsou dostatečně pevné a nekroutí se.

Materiál první volby je u sauny vždy skandinávský smrk, patří i mezi nejlevnější a sauna z něj vypadá přirozeně. Podobné vlastnosti má i sibiřský modřín, ten se využívá nejčastěji pro venkovní sauny, zejména na vnější stěny.

sauna

Osika má světlé a hladké bezsukové dřevo, olše má letokruhy neznatelné a je velmi pevná, ne nadarmo se z ní dříve stavěly mosty. Velmi oblíbený a ideální pro stavbu sauny je hemlock, někdy se můžete setkat s názvem kanadský jedlovec – ten nemá suky a vyznačuje se tenkými proužky minerálních zárůstů, které zajímavě zvýrazňují jeho kresbu.

Luxusní sauny se často staví z cedru, nejčastěji se jedná o červený kanadský cedr. Jeho dřevo je hnědé, bez suků a velice voňavé. Obsahuje totiž velké množství silic, které se teplem uvolňují. Každé saunování v cedrové sauně je tak neopakovatelný zážitek.

Pro stavbu lavic, opěrek, roštů a všech povrchů, které přijdou v sauně do styku s lidskou pokožkou, doporučujeme dřevo z africké vrby abachi. To má totiž díky velmi nízké tepelné vodivosti unikátní vlastnosti, takže ani při vysokých teplotách v sauně nepálí.

Pokud přemýšlíte o vlastní sauně a neumíte se rozhodnout jaké dřevo vybrat, přijďte se podívat na sauny vystavené v našem saunovém Showroomu. Lépe se rozhodnete a budete si moci jednotlivé druhy dřeva prohlédnout, ale třeba i vyzkoušet během saunování.

www.saunasystem.cz


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Top Reviews

Video Widget

gallery