Warning: Undefined array key "a" in /www/doc/www.azetlife.cz/www/wp-content/plugins/podclankova-inzerce/gateway.php on line 2

Warning: Undefined array key "a" in /www/doc/www.azetlife.cz/www/wp-content/plugins/podclankova-inzerce/gateway.php on line 2
reklama@azetmedia.cz
Pátek, 26 dubna, 2024
Hobby / zahrada

Živý potůček dodá vaší zahradě jiskru

potůček na zahradě

Warning: Undefined array key "a" in /www/doc/www.azetlife.cz/www/wp-content/plugins/podclankova-inzerce/gateway.php on line 2

Živý potůček může dokonale ozdobit menší i větší zahradu, i když je pravda, že jeho kouzlo vynikne především na menším pozemku. Živý potůček vaší zahradě zaujme roli estetickou i praktickou – pozemek zkrášlí a dodá mu šmrnc, zároveň pozitivně ovlivní mikroklima zahrady.

Živý potůček nejen na japonské zahradě

Pakliže svůj volný čas rádi trávíte na čerstvém vzduchu na zahradě, je živý potůček přesně to, co vy i váš pozemek potřebujete. Pohled na vodu spěchající potůčkem vás dokáže uklidnit – tato ozdoba zahrady má tedy pozitivní vliv na vaši psychiku.

Není se proto čemu divit, že je živý potůček velmi častou součástí drtivé většiny japonských zahrad, kde jej doplňují nejrůznější zákruty a kaskády.

Stavba živého potůčku není snadná práce

Ačkoli už se možná vidíte, jak s šálkem kávy či oblíbenou knihou sedíte na zahradě a do uší vám líbezně z ní tekoucí voda, věřte, že před sebou máte nesnadný úkol. Vybudovat na zahradě živý potůček totiž není jen tak – tento úkol si vyžaduje spoustu času a především trpělivosti.

S čím začít?

Na samotném začátku byste si měli rozmyslet tvar potůčku. Popřemýšlejte o hloubce a šířce koryta, rozmyslete se, zda bude součástí potůčku i přepad či zátočiny. Na konci koryta je potřeba vybudovat záchytnou jímku, která může mít podobu menšího jezírka – jezírko by mělo být dostatečně velké, aby dokázalo pojmout veškerou oběhovou vodu při vypnutí čerpadla.

Čím vystlat koryto?

Pro vysílání koryta potůčku jezírka je na jeho konci použijte trvanlivou fólii, jejíž konce zasuňte do mírně vystřižených břehu, které by měly sahat alespoň tak vysoko, aby voda z potůčku neunikala. Na trvanlivou fólii dále položte vrstvu hrubého říčního písku.

Vyhrajte si s maličkostmi

Součástí vašeho živého potůčku mohou být i kameny, které do něho umístíte – vyčnívající obrázky se pak postarají o zvlnění hladiny a pohyb vody v potůčku bude rázem o to zajímavější. Okolí potůčku lze rovněž oživit kameny, mnohem lépe bude vypadat, když kolem něho vysadíte rostliny.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Top Reviews

Video Widget

gallery